اعتیاد این هیولای زمانه، با وعدههای دروغین لذت و سرخوشی، چنگالهای خود را در جسم و روان افراد فروکرده و رهایی از آن، نبردی دشوار است. در دل این درماندگی، راهکارهای به ظاهر آسانِ خانگی مانند مصرف شیر، گاهی برای فرد معتاد و خانوادهی او به بارقهای از امید تبدیل میشود. اما آیا واقعاً نوشیدن یک لیوان شیر میتواند معجزه کند؟ اجازه دهید دقیقتر به موضوع بپردازیم.
شیر: غذایی مغذی، نه پادزهری برای وابستگی
مواد مغذی موجود در شیر، همچون کلسیم، انواع ویتامینها و پروتئین میتوانند در سلامت عمومی فرد مؤثر باشند. این موضوع بهویژه برای کسانی که در نتیجهی مصرف مواد دچار سوءتغذیه شدهاند، اهمیت دوچندان دارد. اما بیاد داشته باشیم شیر هرگز بهعنوان جایگزینی برای داروهای مخصوص ترک اعتیاد، که توسط پزشک تجویز میشوند، و سایر مداخلات درمانی مانند رواندرمانی و گروهدرمانی عمل نمیکند.
وقتی شیر نوشیدن مضر میشود
نهتنها شیر راهی برای قطع وابستگی به مواد مخدر نیست، بلکه بسیاری از افراد معتاد بهدلیل عوارض ناشی از مصرف مواد بر دستگاه گوارش، دچار عدم تحمل لاکتوز هستند. مصرف لبنیات برای این افراد نه تسکیندهنده، بلکه باعث بروز ناراحتیهای گوارشی از جمله اسهال و استفراغ، خواهد شد که وضعیت جسمی آنها را وخیمتر میکند.
اثرات روانی اعتیاد را دستکم نگیرید
یکی از دلایل رواج چنین باورهایی، سادهانگاری قدرت اعتیاد است. اعتیاد فقط وابستگی جسمی و علائم ترک آزاردهنده نیست؛ سیستم پاداش مغز دستخوش تغییرات جدی شده و درک، احساسات و رفتار را به شکل بنیادین دستکاری میکند. نوشیدن شیر تأثیر چندانی بر این بعد خطرناک اعتیاد ندارد.
امیدهای واهی، خطرات واقعی
امید بستن به راهکارهای سادهای مثل شیر شاید کمی از اضطراب و ناامیدی فرد و اطرافیان بکاهد، اما این دلخوشی موقتی میتواند باعث به تأخیر افتادن مراجعه به متخصصین و شروع درمان شود. چنین فرصتسوزیای شانس بهبودی را از دست فرد میگیرد. فراموش نکنیم که هر روز سوءمصرف مواد، اثرات تخریبی جبرانناپذیر بر اعضاء حیاتی میگذارد، و خوددرمانی با روشهای غیرعلمی این فرسایش را تشدید میکند.
مسیر اصلی بهبودی چگونه است
اگر شما یا یکی از نزدیکانتان قصد ترک اعتیاد دارید، هرگز به خوددرمانی اکتفا نکنید. درمان موفق اعتیاد پروسهای است که از سمزدایی پزشکی، زیرنظر کادر درمان آغاز میشود، به رواندرمانی برای تغییر الگوهای فکری و رفتاری ادامه پیدا میکند و در نهایت به توانمندسازی بیمار برای پیشگیری از بازگشت منجر میشود. جایگزین کردن مسیرهای میانبُر و شبهعلمی، تنها پیمودن این مسیر را سختتر میکند.
نقش شیر در سلامتی
همه ما تا حدی به مزایا و فواید نوشیدن شیر آگاهی داریم. از کودکی میشنیدیم که برای بزرگ و قوی شدن و سلامتی دندانها و استخوانهایمان باید روزانه حداقل یک لیوان شیر بنوشیم. اما آیا به راستی شیر برای ترک اعتیاد هم مفید است؟ امروزه طیف گستردهای از انواع مختلف شیر با فواید متنوع وجود دارد. شیر گاو که متداولترین و در دسترسترین نوع آن است از حدود 88 درصد آب، 5 درصد لاکتوز (کربوهیدرات)، 3 درصد چربی، 3 درصد پروتئین و مقدار مناسبی از مواد معدنی تشکیل شده است. علاوه بر کلسیم حاوی مواد مغذی مانند ویتامین B1 و B12، مقادیر متوسط ویتامین C، ویتامین D، نیاسین، فسفر، ریبوفلاوین، نیاسین و فولات است. اگر هدفتان افزایش وزن است و به کالری، پروتئین، کلسیم و پتاسیم بیشتری نیاز دارید (برای ورزشکاران و افرادی که ممکن است کم وزن باشند) شیر کامل پرچرب گاو پیشنهاد میشود. از سوی دیگر اگر میخواهید وزن کم کنید و نیاز به کاهش کالری دارید، میتوانید از شیرهای کم چرب یا گزینه های شیر گیاهی بهره ببرید. تعیین اینکه کدام شیر سالمتر است یک سوال پیچیده میباشد، زیرا پاسخ آن در افراد مختلف متفاوت بوده و کاملا به وضعیت شخص بستگی دارد. مواردی چون آلرژی غذایی، عدم تحمل بعضی ترکیبات، بیماریها، کمبودها و رژیمهای غذایی خاص مانند گیاهخواری و وگان در انتخاب نوع شیر و مقدار مصرف آن موثر است.